Oplossingen

Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen

Meniscusproblematiek

Ik heb last van mijn meniscus.

De meniscus is een stuk kraakbeen in de knie in de vorm van een halve maan. De belangrijkste functie van de meniscus is de schokdemping in het been. Dit is nodig wanneer iemand bijvoorbeeld aan het hardlopen of aan het springen is.

De meniscus kan geïrriteerd zijn, bijvoorbeeld door te veel van deze schokbelasting te vragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een te snelle opbouw van hardlopen of wandelen.

Maar het kan ook zo zijn dat er schade is aan de meniscus door het verdraaien van de knie tijdens het sporten. Als er schade is aan de meniscus spreken we van meniscusletsel.

Welke behandeling is er bij meniscusletsel?

Bij meniscusletsel zal eerst worden gekeken of het mogelijk is om conservatief (zonder operatie) te behandelen. Dit houdt in dat je samen met de fysio gaat werken aan herstel. Ook leeftijd speelt hierin een rol. Zodra je ouder wordt zal de orthopeed minder snel opereren.

Klachten worden vaak vanzelf minder, alleen heeft dit vaak wel de tijd nodig (minstens drie maanden). In eerste instantie zal de focus vooral liggen op het verminderen van pijn/vocht en het verbeteren van de mobiliteit van de knie. Het is namelijk erg belangrijk om zo veel mogelijk binnen de pijngrens te blijven bewegen. Daarna zal snel begonnen kunnen worden om door middel van oefeningen de knie weer meer te kunnen gebruiken. In de laatste fase wordt sport specifiek getraind.  

Wat is de revalidatie bij meniscusletsel?

Tijdens de revalidatie zal het beloop nauwlettend in de gaten worden gehouden, om er zo voor te zorgen dat er een orthopeed ingeschakeld kan worden wanneer dit nodig is. Dit zal bijvoorbeeld nodig kunnen zijn wanneer herstel niet verloopt zoals gedacht of bij andere bijzonderheden (zoals forse slotklachten).

Wanneer er wel een operatie plaatsvindt (meniscectomie) zal in het begin van de revalidatie de focus vooral liggen op het leren lopen en het op geleide van pijn bewegen. Na twee tot zes weken zal de revalidatie zich richten op stabiliteits- en krachtoefeningen en cardiotraining. Na zes tot acht weken kan het sporten doorgaans weer worden hervat.

Fysiocentrum Hartkamp kan jou hiermee helpen.

Bij Fysiocentrum Hartkamp behandelen we niet alleen de klacht, maar willen we ook goed inzicht bieden in het klachtenbeeld. Door coaching en begeleiding zorgen we voor kennis over de oorzaak van de klacht en de belemmeringen in het dagelijks leven die het herstel in de weg staan. We schetsen hierbij een breed beeld in het ontstaan en de ontwikkeling en van de klacht. Dit doen we vanuit een volledig menselijk denken, dus lichaam én geest. Door deze manier van werken zorgen wij voor het inzicht waarmee je de klacht zelf kunt herstellen.

Maak direct een afspraak

Bij Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen ben je op het juiste adres voor de behandeling van je klacht.

0342 - 78 67 00 afspraak maken

Specialisaties op dit gebied

Heb je een vraag?
Stel hem direct!