COPD

Wat is het?

COPD is een longaandoening wat staat voor chronic obstructive pulmonary disease. Dit betekent dat er een blijvende vernauwing in de longwegen zit. Dit brengt ook diverse klachten met zich mee.

Er zijn in Nederland zo’n 600.000 mensen die COPD hebben. De grootste oorzaak van COPD is roken, maar het kan ook komen door een erfelijke ziekte.

De symptomen die iemand ervaart met COPD zijn: benauwdheid, vastzittend slijm wat niet opgehoest kan worden, vermoeidheid, verslechtering van conditie en spierkracht en evt. depressieve gevoelens.

Fysiotherapie bij COPD

Ondanks dat er voor COPD nog geen volledig genezende behandeling is, kunnen de klachten die worden ervaren verminderd worden en kan het beloop van de ziekte worden vertraagd.

Fysiotherapie kan hier een positief effect hebben. Er wordt in de behandeling aandacht gegeven aan de ademhaling d.m.v. verschillende ademhalingstechnieken of de juiste techniek van het ophoesten van slijm. Daarnaast word er gekeken naar het fysieke activiteitenniveau. Voldoende beweging is erg belangrijk voor het verbeteren van de long- en spierfunctie. We stellen hierbij een persoonlijk behandelplan op aan de hand van de hulpvraag. 

Bij Fysiocentrum Hartkamp zijn er fysiotherapeuten opgeleid om begeleiding bij COPD te geven. COPD wordt vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering bij GOLD-stadium II of hoger. Het aantal behandelingen waar je recht op hebt is afhankelijk van de ziektelast. U kan worden ingedeeld in categorie A t/m D. Dit gebeurt op basis van de eerder verkregen informatie van de huisarts en longarts en de behandelhistorie in de praktijk. U kunt hierover contact opnemen met de praktijk. 

Maak direct een afspraak

Bij Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen ben je op het juiste adres voor de behandeling van je klacht.

0342 - 78 67 00 afspraak maken

Heb je een vraag?
Stel hem direct!