Claudicatio Intermittens

Wat is het? 

Claudicatio intermittens (CI), ook wel etalagebenen genoemd, is het meest voorkomende symptoom van perifeer arterieel vaatlijden (PAV). CI wordt gekenmerkt door slagaderverkalking in de bloedvaten van- en naar de benen. Door belemmering van de bloeddoorstroming is er tijdens inspanning een tekort in zuurstoftoevoer naar de spieren, welke leidt tot pijn en kramp in de benen.

 

Klachten & gevolgen

  • CI kenmerkt zich door pijn in de beenspieren tijdens het lopen, welke met rust binnen 10 minuten verdwijnt en weer opnieuw optreedt bij een volgende inspanning.
  • Deze klachten leiden tot beperkingen in loopafstand en gaan gepaard met verminderd uithoudingsvermogen, verminderde spierkracht en angst voor inspanning.
  • Patiënten met CI hebben een verminderde kwaliteit van leven in vergelijking met gezonde leeftijdsgenoten. Ook is de levensverwachting met 10 jaar verkort door het aanzienlijk verhoogde risico op een hart- en/of herseninfarct.

 

Fysiotherapeutische behandeling

Gesuperviseerde looptherapie (GLT) is gericht op het verminderen van pijnklachten en beperkingen in loopafstand, het verbeteren van uithoudingsvermogen en spierkracht en het stimuleren van een verantwoorde leefstijl.

 

GLT start met meerdere sessies per week en wordt vervolgens stapsgewijs afgebouwd naar het niveau waarop de patiënt zelfstandig kan trainen in zijn/haar eigen omgeving. De training vindt veelal plaats op een loopband. Daarnaast is er aandacht voor verbetering van het looppatroon met functionele oefeningen en krachttraining.

 

Meerwaarde van fysiotherapie

GLT is bewezen effectief in het verminderen van pijn, het verhogen van de maximale- en functionele loopafstand en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daarnaast zijn er aanwijzingen voor een positief effect op de levensverwachting door afname van het aantal hart- en herseninfarcten. Het is gebleken dat 80% van de patiënten met CI tevreden is met deze fysiotherapeutische behandeling.

 

Bij Fysiocentrum Hartkamp zijn er fysiotherapeuten opgeleid om GLT te geven. GLT wordt vergoed vanuit de basisverzekering (37 behandelingen). Om te kunnen starten met GLT moet er een verwijzing zijn van een specialist.  

Maak direct een afspraak

Bij Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen ben je op het juiste adres voor de behandeling van je klacht.

0342 - 78 67 00 afspraak maken

Heb je een vraag?
Stel hem direct!