Gezond ouder worden met spierkracht

Ouder worden, als je jong bent wil je niets liever, passeer je de 30 dan liever niet. Helaas komt ouder worden met kwaaltjes.

Gelukkig heb je op gezond ouder worden ook invloed. Zo is onderzocht dat spierkracht een van de grootste factoren is op kwaliteit van leven bij mensen op leeftijd. Een trap op lopen kan een heuse inspanning zijn op zowel het uithoudingsvermogen als de spierkracht. Is de kracht minder, kost het langer om de treden te bestijgen, des te meer het vergt van het uithoudingsvermogen.

 

Uit onderzoek blijkt dat spiermassa met 3-8% afneemt per 10 jaar vanaf de 30. Spierkracht is daarbij zelfs 2-4% afname per jaar (na de 40) mits niet onderhouden. Naarmate de leeftijd vordert is deze afname nog groter. Deze afnames lijken minimaal, maar maken op den duur de kwaliteit van leven minder, generieke pijnklachten meer en zelfs de kans op vallen groter.

 

Gelukkig is hier wat aan te doen. Bewegen! Een lichaam maakt en staat bij het "use it or lose it" principe. Zo kan één week bedrust, omdat je ziek bent, voor flinke afname zorgen. Tegenhanger is dat je, door te trainen, dit op kan bouwen. Of je nu 20 of 80 bent, iedereen kan hiervan de vruchten plukken. Begin je op jongere leeftijd. Des te meer reserve je hebt om in te leveren.

Wat is daarvoor nodig?

Belangrijk is iets qua bewegen te doen wat je leuk vindt en wat als "zwaar" ervaren wordt Dit maakt het makkelijker vol te houden om een leven lang vol te houden. Of dit nu een paar banen intensief zwemmen, naar de sportschool gaan of klimmen is. Er zijn genoeg mogelijkheden die bij jou passen. Mocht je hierin hulp nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op. Een specifiek oefenprogramma gericht op spierkracht maken wij op de praktijk samen met jou. Dit programma is volledig afgesteld op jouw doelen om je op weg te helpen naar een optimale gezondheid!

Maak direct een afspraak

Bij Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen ben je op het juiste adres voor de behandeling van je klacht.

0342 - 78 67 00 afspraak maken

Meer nieuws

Heb je een vraag?
Stel hem direct!