Stretchen, hoe/wanneer doe je dat?

Het mooie weer is weer in aantocht. Mensen trekken er weer op uit, zijn meer buiten en beginnen weer met buitensporten.

Dit zien we ook terug in de praktijk. Het aantal blessures loopt op. Vervelend voor ons om te vertellen dat herstel soms lang kan duren.
Nog vervelender voor de persoon die rust moet houden en niet kunnen meedoen aan zijn of haar sport.

Waar ligt dit aan? Een lastige vraag om te beantwoorden zonder enige context.
Wat we terugzien in de praktijk is dat concepten als warming up wel bekend zijn, maar minimaal tot niet gebruikt worden.
Weet jij hoelang je warm moet lopen? Dat er verschillende vormen van rekken zijn? Dat op basis van de rekvorm je prestaties kan verbeteren, maar ook verminderen?

Hieronder enkele tips omtrent de warming up beginnend met stretchen:

Waarom stretchen:
Om de theorie simpel te houden. De spier word warm, de processen binnen de spier aangewakkerd, de zenuwgeleiding beter, energieproductie verhoogd en de spier belastbaarheid verhoogd.

Statisch stretchen:
Veelal de meest bekende vorm. In een soms wat onmogelijke houding rek uit voeren op een spier zonder bewegen. Deze rek word in de literatuur 10 tot 30 seconden aangehouden.
Voordeel van deze stretchvorm is het vergroten van de bewegelijkheid van de spier. Dus je word leniger. Nadeel is dat kracht hierbij tot 10% verminderd.
Deze vorm heeft dus niet de voorkeur als het gaat om sportprestaties.

Dynamisch stretchen:
Deze vorm kan het best beschreven worden aan de hand van een filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=VwqwbyI9XBI
Om het eenvoudig te houden, door de eindgrens van een spier op te zoeken door middel van bewegen wordt je niet alleen leniger, de kans op blessures minder maar is er zelfs een kleine toename van sportprestaties met 3-5%
In bovenstaand filmpje staan 40 vormen van dynamisch stretchen. Over het algemeen word 5-6 minuten aangehouden om verschillende dynamische sportspecifieke stretches te doen. Dit betekend niet dat alle 40 voorbeelden toepasselijk zijn voor elke sport. Laat ons je verder helpen met functioneel trainen.
Mocht je hierin geïnteresseerd zijn kijk dan op de website.

PNF stretchen:
De minst gebruikte vorm van stretchen tijdens sporten wegens (in veel vormen) de noodzaak van een partner. Om in een eindgrens kortstondig de spier aan te spannen, om vervolgens door te rekken. Dit de meest effectieve manier om snel lenig te worden. Tevens ook een veelgebruikte rekvorm onder fysiotherapeuten.
Gezien de toepasbaarheid op het sportveld minimaal is, zal verdere uitleg hier niet nodig zijn.

Maak direct een afspraak

Bij Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen ben je op het juiste adres voor de behandeling van je klacht.

0342 - 78 67 00 afspraak maken

Meer nieuws

Heb je een vraag?
Stel hem direct!