Oplossingen

Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen

Centraal Neurologische Aandoeningen

Ik heb een centraal neurologische aandoening.

Een Centraal Neurologische Aandoening (CNA) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Dit kan gaan om de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Hierbij moet je denken aan:

 • een beroerte/hersenbloeding/herseninfarct (CVA)
 • een dwarslaesie
 • MS (Multiple Sclerose)
 • ALS
 • een neuromusculaire aandoening
 • Parkinson

Veel voorkomende gevolgen van bovenstaande neurologische aandoeningen zijn krachtverlies, spasticiteit, verlammingen, spierverkortingen, gewrichtsverstijving en stoornissen in coördinatie en evenwicht. Dit kan tot gevolg hebben dat een patiënt minder goed kan functioneren en de kwaliteit van leven vermindert.

Welke behandeling is er bij een centraal neurologische aandoening?

Fysiocentrum Hartkamp streeft door een aanpak vanuit breed perspectief naar een zo optimaal mogelijke belastbaarheid om het functioneren in dagelijkse activiteiten zo energiek mogelijk uit te voeren.

Tijdens de intake zal in overleg worden besproken waar het accent van de behandeling komt te liggen. Dit met als doel om het dagelijks leven weer op te kunnen pakken of voort te zetten binnen de nieuwe grenzen en mogelijkheden.

Wat is de revalidatie bij centraal neurologische aandoening?

De revalidatie bij Fysiocentrum Hartkamp wordt breed ingezet. Zowel biomedische- als ook psychosociale factoren spelen een belangrijke rol. Daarnaast kan ook de mantelzorger actief worden betrokken. Afhankelijk van de ervaren beperkingen en de hulpvraag van de patiënt vinden de behandelingen plaats in een daarvoor ingerichte oefenzaal, het water van zwembad de Heuvelrand of bij de patiënt thuis. Wanneer er aanleiding voor is kan er ook samengewerkt worden met andere disciplines, zoals bijv. ergotherapie, diëtist of een psycholoog.

Het behandeltraject kan, wanneer er een hulpvraag aanwezig is, op ieder moment worden gestart. Als dit aansluitend is op een revalidatiefase in een revalidatiecentrum of verpleegkliniek zal overleg plaatsvinden met deze centra. Doelstellingen van fysiotherapie bij neurologische aandoeningen kunnen zijn:

 • Het leren behouden van functies, vaardigheden, balans, kracht en conditie waarin herstel niet mogelijk is. Dit geldt bij progressieve ziektebeelden zoals de ziekte van Parkinson, MS en dementie of in de chronische fase na een CVA.
 • Het leren toepassen van de geleerde functies en vaardigheden en het omgaan met hulpmiddelen.
 • Het voorkomen van complicaties.
 • Het optimaliseren van mobiliteitsbeperkingen: moeite met dagelijks bewegen zoals opstaan, gaan zitten, in-en uit bed komen, (trap)lopen, verminderde conditie en/of spierverzwakking na lange immobiliteit.
 • Het verminderen van loopproblemen, balansproblemen en valgevaar.
Fysiocentrum Hartkamp kan jou hiermee helpen.

Een centraal neurologische aandoening kan handelingen die ooit heel normaal waren nu lastig of zelfs onmogelijk maken. Bij Fysiocentrum Hartkamp werken we er samen aan om het dagelijks leven weer op te kunnen pakken of voort te zetten binnen de grenzen en mogelijkheden. Dit doen we vanuit een volledig menselijk denken, dus lichaam én geest.

Vanuit Fysiocentrum Hartkamp kunt u ook terecht in zwembad De Heuvelrand voor zowel individuele therapie als groepslessen. Bewegen en oefeningen zoals conditie-, stabiliteits- en krachtoefeningen in het water zorgen voor een lagere belasting op het lichaam vanwege de verminderde zwaartekracht. Door dit hulpmiddel kunnen we eerder en langer achter elkaar trainen aan de opbouw van conditie, stabiliteit en mobiliteit. 

Maak direct een afspraak

Bij Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen ben je op het juiste adres voor de behandeling van je klacht.

0342 - 78 67 00 afspraak maken

Specialisaties op dit gebied

Heb je een vraag?
Stel hem direct!