Oplossingen

Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen

Duizeligheid

Ik heb last van duizeligheid.

Duizeligheid kan veel oorzaken hebben. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of geen kracht heeft in een arm of been. Bel ook na een flinke val of klap op het hoofd, als u opeens minder kan horen of ineens erge hoofd- of nekpijn ervaart.

Bij duizeligheid wordt een onderscheid gemaakt tussen een licht gevoel in het hoofd en het gevoel hebben dat alles draait en beweegt.

Een mogelijke oorzaak van een gevoel waarbij alles draait en beweegt is BPPD (benigne paroxismale positieduizeligheid). Bij BPPD wordt de duizeligheid opgeroepen door bewegingen van het hoofd, zoals bij het omdraaien in bed, vooroverbuigen of omhoog kijken. De duizeligheid duurt enkele seconden tot minuten. De duizeligheid heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Dit bestaat uit drie cirkelvormige kanaaltjes in het binnenoor. In deze kanaaltjes beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die je maakt. De verklaring van BPPD ligt in de aanwezigheid van gruis in deze vloeistof. Het gruis bestaat uit kristallen die eigenlijk in het evenwichtsorgaan horen, maar zich hebben verplaatst.

Een andere oorzaak van duizeligheid is cervicogene duizeligheid. Deze vorm van duizeligheid wordt opgewekt door bewegingen van de nek. Door bewegingsbeperkingen van de gewrichten in de nek of door een verhoogde spierspanning wordt er verkeerde informatie aan het evenwichtsstelsel doorgegeven. 

Een licht gevoel in het hoofd kan verschillende oorzaken hebben. Als fysiotherapeut kunnen we ondersteuning bieden als het gaat om oorzaken zoals hyperventilatie, stress, angst- en paniekaanvallen. 

Welke behandeling is er bij BPPD?

De behandeling bestaat uit specifieke bewegingen van de nek met als doel dat het gruis zich weer verplaatst naar een minder gevoelig deel van het evenwichtsorgaan. Daarbij worden huiswerkoefeningen meegegeven. Meestal zijn de klachten binnen 4 weken over.

Welke behandeling is er bij cervicogene duizeligheid?

De behandeling bestaat uit het verbeteren van de bewegingsbeperkingen in de nek, het oplossen van spierknopen, het verbeteren van de actieve stabiliteit van de nek en houdings- en ademhalingsoefeningen. 

Welke behandeling is er bij hyperventilatie/stress?

De therapie kan bestaan uit uitleg van de aandoening, het samen op zoek gaan naar mogelijke oorzaken in een biopsychosociale context en ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Fysiocentrum Hartkamp kan jou hiermee helpen.

Bij Fysiocentrum Hartkamp behandelen we niet alleen de klacht, maar willen we ook goed inzicht bieden in het klachtenbeeld. Door coaching en begeleiding zorgen we voor kennis over de oorzaak van de klacht en de belemmeringen in het dagelijks leven die het herstel in de weg staan. We schetsen hierbij een breed beeld in het ontstaan en de ontwikkeling en van de klacht. Dit doen we vanuit een volledig menselijk denken, dus lichaam én geest. Door deze manier van werken zorgen wij voor het inzicht waarmee je de klacht zelf kunt herstellen.

Maak direct een afspraak

Bij Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen ben je op het juiste adres voor de behandeling van je klacht.

0342 - 78 67 00 afspraak maken

Specialisaties op dit gebied

Heb je een vraag?
Stel hem direct!