Oplossingen

Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen

Schouderklachten

Ik heb schouderklachten.

De schouder is een complex gewricht. Het schoudergewricht bestaat uit de kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad. Dit gewricht wordt bewogen door de spieren en pezen die over de schouderkop heenlopen. 

Er zijn verschillende aandoeningen binnen de schouder beschreven. De meest voorkomende noemt men het SubAcromiaal PijnSyndroom (SAPS). Hieronder vallen de klachten die te maken hebben met klachten aan de pezen van de schouder (cuff), slijmbeurs (bursitis), kalkdepots (tendinitis calcarea) en de bicepspees.  

Daarnaast kun je te maken krijgen met artrose van de schouder of een frozen shoulder.  

Schouderklachten kunnen ook vanuit schouderinstabiliteit, het sleutelbeen gewrichtje (AC/SC-gewricht) of de nek ontstaan. 

De klachten kunnen zich op allerlei manieren presenteren. Bij SAPS gaat het meestal gepaard met pijn aan de voor/zijkant van de schouder/bovenarm tijdens het heffen van de arm en liggen op de arm.  

De beschrijvingen bij behandeling en revalidatie gaan over SAPS.

Welke behandeling is er bij schouderklachten (SAPS)? 

We starten altijd met het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek. Daarna kan het soms zinvol zijn om middels echografie de schouder verder in beeld te brengen. De behandeling is erg afhankelijk van het type schouderklacht.   

Bij SAPS is het belangrijk om de bewegingen die pijnlijk zijn niet uit te lokken. De therapeut kan u hierin coachen. Daarnaast is het belangrijk om de omgeving van de schouder (nek, bovenrug, schouderblad en aangrenzende spieren) van een goede mobiliteit te voorzien. Om daarna in de pijnvrije fase over te gaan naar het trainen van de schouder en de gehele keten. 

Bij langdurige schouderklachten die niet overgaan door middel van reguliere therapie is er de mogelijkheid om op het spreekuur te komen van Beweeg Zorg Voorthuizen. Hierbij wordt uw klacht beoordeeld door een schouder-gespecialiseerde fysiotherapeut in combinatie met een kaderhuisarts.

Wat is de revalidatie bij schouderklachten (SAPS)?  

De revalidatie bestaat in eerste instantie uit coaching. Dit vormt de basis voor herstel. Van daaruit zal de therapeut ervoor kunnen kiezen om de omgeving van de schouder een aantal keer los te maken waar nodig. Tevens ga je in deze fase oefeningen (pijnvrij) doen om de mobiliteit te verbeteren. Als de schouder weer in staat is om pijnvrij te bewegen, dan gaan we over tot verhogen van de belastbaarheid middels trainen naar het gewenste doel. 

Fysiocentrum Hartkamp kan jou hiermee helpen 

Bij Fysiocentrum Hartkamp behandelen we niet alleen de klacht, maar willen we ook goed inzicht bieden in het klachtenbeeld. Door coaching en begeleiding zorgen we voor kennis over de oorzaak van de klacht en de belemmeringen in het dagelijks leven die het herstel in de weg staan. We schetsen hierbij een breed beeld in het ontstaan en de ontwikkeling van de klacht. Dit doen we vanuit een volledig menselijk denken, dus lichaam én geest. Door deze manier van werken zorgen wij voor het inzicht waarmee je de klacht zelf kunt herstellen. 

Maak direct een afspraak

Bij Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen ben je op het juiste adres voor de behandeling van je klacht.

0342 - 78 67 00 afspraak maken

Specialisaties op dit gebied

Heb je een vraag?
Stel hem direct!