Oplossingen

Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen

Runner’s knee

Ik heb een runner’s knee.

Bij een Runners knee (lopersknie) zitten de klachten aan de buitenzijde van de knie. Het wordt ook wel het Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom genoemd. Deze klachten komen vaak voor bij hardlopers, vandaar ook de naam ‘Runners knee’. Vaak wordt de pijn tijdens activiteit gevoeld en trekt het daarna al vrij snel weg. De pijn bij een lopersknie komt door wrijving tussen een peesplaat en de knie. Deze peesplaat loopt aan de zijkant van het bovenbeen en zit net onder de knie vast aan het onderbeen. 

De oorzaak ligt vaak bij het te snel opbouwen van activiteiten, zoals bij het weer oppakken van sporten na de zomervakantie. Ook verkorte spieren aan de buitenzijde van het bovenbeen, een verschil in beenlengte of een standsafwijking van de voet kunnen voor meer wrijving zorgen door een toename van spanning in het aanhechtingsgebied. Daarnaast kan zwakte van de bilspieren/bovenbeenspieren zorgen voor minder controle tijdens de landingsfase waardoor de knie wat naar binnen neigt te gaan (en voor extra wrijving zorgt).

Welke behandeling is er bij een runner’s knee?

Het grootste deel van de behandeling zal bestaan uit het bepalen welke factoren bij het ontstaan van een runner’s knee voor de desbetreffende persoon van belang zijn. Er zal bijvoorbeeld in gesprek gegaan worden over de opbouw van activiteit of sport, maar er zal ook door middel van oefentherapie gewerkt worden om de knie en de core belastbaarder te maken. Het opheffen van bewegingsbeperkingen in rug, heup, bekken, knie of enkel of rekoefeningen van de peesplaat en bilspieren kunnen ook onderdeel van de behandeling zijn.

Wat is de revalidatie bij een runner’s knee?

De behandeling van een runner’s knee staat niet op zich. Het kan zijn dat er iets aan het schoeisel veranderd dient te worden of dat er door de statiek van de voeten (bijvoorbeeld platvoeten) zooltjes aangemeten moeten worden. Hiermee kunnen toekomstige problemen met de knie worden voorkomen.

Fysiocentrum Hartkamp kan jou hiermee helpen.

Bij Fysiocentrum Hartkamp behandelen we niet alleen de klacht, maar willen we ook goed inzicht bieden in het klachtenbeeld. Door coaching en begeleiding zorgen we voor kennis over de oorzaak van de klacht en de belemmeringen in het dagelijks leven die het herstel in de weg staan. We schetsen hierbij een breed beeld in het ontstaan en de ontwikkeling en van de klacht. Dit doen we vanuit een volledig menselijk denken, dus lichaam én geest. Door deze manier van werken zorgen wij voor het inzicht waarmee je de klacht zelf kunt herstellen.

Maak direct een afspraak

Bij Fysiocentrum Hartkamp in Voorthuizen ben je op het juiste adres voor de behandeling van je klacht.

0342 - 78 67 00 afspraak maken

Specialisaties op dit gebied

Heb je een vraag?
Stel hem direct!